משקאות קפה
תיאור של סוגי משקאות הקפה הפופולריים. יש גיוונים בצורת הכנה ולפעמים בכמות הקפה.
אמריקנו, מקורו באיטליה והכנתו כוללת מזיגת מנת אספרסו ועליה מוזגים מים חמים. וריאציות שונות למשקה כוללות הוספת חלב, להמתקת המשקה, או בגרסא הקיצית שלו, אמריקנו קר, הכוללת קרח, מנת אספרסו ומים קרים.
המשקה שונה בטעמו מחליטות קפה שונות. מנת האספרסו המרירה מהולה במים, בניגוד למים הנחלטים עם קפה, מה שיכול להיות ברב המקרים מר יותר.
אספרסו, משקה הנוצר ממיצוי פולי קפה טחונים עם מים חמים העוברים בלחץ. האספרסו מכיל שמנים הנחלטים מהקפה ובדרך כלל נוצרת שכבת קרמה מעל . מנת האספרסו מוגדרת ב 30 מיליליטר נוזל ומהווה בסיס לרוב המשקאות מבוססי הקפה. לחלק מהמשקאות מוסיפים מים (אמריקנו), חלב (קפוצ'ינו) ואף גלידה (אפוגטו).
את האספרסו מגישים בגרסאות שונות, כמו אספרסו כפול, המכיל שתי מנות אספרסו. אספרסו ארוך, המוסיפים מעט מים כדי למתן את הטעם המר של הקפה.
לאטה, משקה המבוסס על אספרסו, נפוץ בעיקר במדינות אירופה ומוגש עם חלב חם ומעט חלב מוקצף.
בדרך כלל מגישים את הלאטה, עם ציור הנוצר בקפה בתהליך מזיגת החלב לתוך כוס המכילה אספרסו, מה שנקרא לאטה ארט "Latte Art".
בארצות הברית המשקה נפוץ בעיקר בגרסא הקרה, אייס לאטה "Iced Latte", בתוספת קצפת וסירופים צבעוניים בטעמים על המשקה.
מוקה, משקה המבוסס על אספרסו, נפוץ בעיקר באמריקה ובדומה ללאטה, מכיל אספרסו וחלב מחומם עם מעט קצף, רק שמוסיפים למשקה קקאו, מה שמעדן את טעם הקפה לכיוון קינוחי.
בארץ, המוקה מופיע בעיקר כמשקה ברדי, בגלידת קסטה ואף כטעם של קרמבו.
מקיאטו, משקה המבוסס על אספרסו, ומוגש עם מעט קצף חלב מחומם מעל המנה, מה שממתן את הטעם המר.
קורטדו, משקה המבוסס על אספרסו, נפוץ יותר במדינות אירופה והכנתו כוללת מנת אספרסו, כמות שווה של חלב מחומם עם מעט קצף חלב. המשקה הסמיך מוגש בכוס אספרסו.
קפוצ'ינו, משקה המבוסס על אספרסו, ומכיל כמות שווה של אספרסו, חלב מחומם וקצף חלב.
בישראל, "קפה הפוך" נחשב שם תחליף לקפוצ'ינו.
ריסטרטו, משקה המבוסס על אספרסו, כאשר חליטת פולי הקפה מתבצעת עם חצי מכמות המים ולכן הקפה קצר יותר ומגיע כנוזל מורכז וכהה יותר ממנת האספרסו הרגילה.
זני קפה
תיאור של סוגי משקאות הקפה הפופולריים. יש גיוונים בצורת הכנה ולפעמים בכמות הקפה.
זן הערביקה, מקורו באפריקה ובעיקר באתיופיה. הערביקה מהווה חלק גדול מתעשיית הקפה בעולם ונחשב איכותי יותר מזן הרובוסטה ומכיל גם כמות נמוכה של קפאין ממנו. הקפה מאופיין בעיקר בטעמים עמוקים ופחות מרירים מזן לכן השימוש בו גדול יותר מרובוסטה, בתערובות של בתי קפה המגישים קפה בקלייה ביתית.
זן הרובוסטה, מהווה כשליש מתעשיית הקפה בעולם. רובו מגיע מאפריקה, אך גדל גם באסיה ודרום\מרכז אמריקה.
הרובוסטה נחשב כפחות איכותי ויותר זול מזן הערביקה. מאופיין בריכוז קפאין גבוה יחסית וטעמו שטחי יותר, לכן מוסיפים אותו לתערובות קפה עם זן הערביקה, המעודן יותר, כדי לחזק את המרירות ולהוסיף את הקרמה הסמיכה המופיעה על הקפה.
מונחים בקפה
תיאור של סוגי משקאות הקפה הפופולריים. יש גיוונים בצורת הכנה ולפעמים בכמות הקפה.
ריח הקפה, הנקרא גם פרופיל ארומטי, משמש כחלק אינטגרלי בטעימת קפה, קאפינג "Cupping". חלק מתיאורי הארומה בקפה: פירותי, מעושן, אדמתי, שוקולדי, קרמלי, ואגוזי.
מקצוע הבריסטה הוא, מגיש משקאות קפה מנוסה השולט בהכנת סוגי הקפה השונים.
טקסטורת וטעמי הקפה בפה במהלך הטעימה ומתוארת כגוף הקפה. גוף הקפה נע משטוח למלא, המתאר קפה סמיך, נעים ועשיר בטעמים.
מונח מעולם הקפה הבא לתאר את הפירותיות והחמצמצות של הקפה. קפה הערביקה מאופיין בחומציות הגבוהה מהרובוסטה וככל שהקפה נקלה יותר, כך מאבד את החומציות.
הטעם מהווה חלק חשוב מתהליך טעימת הקפה, קאפינג. המאפיינים הנפוצים לקפה הם חמיצות, מרירות, מתיקות וחומציות, המגיעה מהשמנים בקפה.
אחרי לגימת קפה, השמנוניות והאדים מהקפה משאירים את טעם הלוואי.
תהליך טעימת הקפה, המכונה קאפינג "Cupping", מבוצע להערכת איכות הקפה, על ידי טחינה וחליטת הקפה במים חמים. איכות הקפה נבחנת במאפיינים: ארומה, גוף, חומציות וטעם.
הקצף הקרמלי שנוצר מהצטברות שמנים על הקפה. בדרך כלל במנת אספרסו, הקרמה תהיה עבה יותר מחליטת קפה, בעקבות מיצוי הקפה תחת לחץ, תהליך המוציא את השמנים באופן מירבי. מוסיפים את זן הרובוסטה לתערובות קפה כדי לגרום לקרמה עבה ושמנונית יותר.